Afspraak maken - Bel Ons

ParodontitisAls je gingivitis hebt en je doet er niets aan, dan kan de ontsteking in de tandvleesrand verergeren en zich uitbreiden in de richting van het kaakbot. Het tandvlees laat hierdoor los van de tanden en kiezen. In de ruimte die zo ontstaat tussen het tandvlees en de tanden/kiezen (de pocket), vormt zich weer nieuwe tandplaque. De ontsteking verplaatst zich dan verder de diepte in, het kaakbot wordt afgebroken en de pockets worden nog dieper. In deze diepe pockets verkalkt de tandplaque gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking (waarbij het kaakbot afbreekt), heet parodontitis. Door parodontitis kan er zó veel kaakbot worden afgebroken, dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen.


De verschijnselen van parodontitis

Bij parodontitis kan het tandvlees rood, slap en gezwollen zijn en gaan bloeden bij het poetsen of bij het eten. Het tandvlees kan op den duur gaan terugtrekken. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Tanden en kiezen kunnen bovendien gevoeliger worden voor temperatuurverschillen en bij bijtkracht. Soms gaan tanden losser staan of ontstaat er een ruimte tussen de tanden die er eerst niet was. Vaak kunnen deze verschijnselen ook afwezig zijn! Daardoor kan parodontitis lang onopgemerkt blijven. Ook hiervoor geldt dus: laat regelmatig je gebit controleren door je mondhygiënist.

Zo weet je dat je parodontitis hebt

 

De mondhygiënist kan met zekerheid vaststellen of je parodontitis hebt. Zij controleert de diepte van de pockets van je tandvlees met een zogeheten pocketsonde. Zij noteren dan onder andere ook de bloedingen en de beweeglijkheid van je tanden en kiezen. Op röntgenfoto's kan vervolgens worden vastgesteld of en hoeveel kaakbot er rondom de wortels van de tanden en kiezen is verdwenen.

Wie krijgt parodontitis

Voor een groot deel is gevoeligheid voor parodontitis afhankelijk van erfelijke factoren. Dat wil zeggen dat niet iedereen parodontitis krijgt. Het betekent wel dat, àls blijkt dat je gevoelig bent voor parodontitis, dit niet te veranderen is. Je zult dus altijd meer aandacht moeten besteden aan de gezondheid van je tandvlees. Verder is van belang om te weten dat er per persoon verschillende soorten en aantallen bacteriën in de tandplaque voorkomen. Ook de agressiviteit van de bacteriën kan sterk verschillen. Hierdoor kan de tandplaque van de ene persoon veel schadelijker zijn dan die van een ander.


Daarnaast speelt de weerstand van je lichaam tegen bacteriën in de tandplaque een belangrijke rol. Je bent dan "gevoelig voor parodontitis". Roken vormt hierbij een extra risico: roken vermindert de weerstand tegen bacteriën in tandplaque.